Asztali-labdarúgó szakosztály

Játéknapok minden péntek 17-22 óráig
Helye: 1078. Budapest kerület István utca 29.

Az asztali-labdarúgó szakosztály 1986. évben alakult, Horváth Imre vezetésével.
Megalakulás után a budapesti VII. kerületi Hársfa utcai székházban kaptunk rendszeres játék lehetőséget, majd közel 20 éven át a kitűnő adottságokkal rendelkező Százház utcai sportcsarnok lett a bázisunk. Ez az un, „aranykorszak” a 2008-as év végével lezárult, a sportcsarnok lebontásra került.Egyesületünk ez alatt az idő alatt 70 országos versenyt rendezett.
Ezután fennmaradásunkat Tóth Lászlónak köszönhetjük, aki nem csak játékostársunk, de a sportág országos szövetségének (Magyar Asztali-labdarúgó Szövetség) is vezetője. Átmenetileg előbb a IX., majd a X. végül a XIII. kerületben sikerült hosszabb-rövidebb időtartamra befogadót találnia. A 2013.év szeptembere óta van ismét egyesületünk által biztosított saját otthonunk.
Megalakulásunk óta tagjai vagyunk a sportág országos szövetségének (Magyar Asztali-labdarúgó Szövetség, rövidítve: MALSZ).  A szövetség országos versenyein többen szereztek egyéni és csapatbajnoki címet, valamint dobogós helyezést. Számos kategória győztesünk és sok helyezettünk is van. Aktivitásunkat mi sem bizonyítja, mint hogy fennállásunk óta több mint 70 országos egyéni- és csapatverseny lebonyolításával segített a szakosztály a sportág működését.
Taglétszámunk néhány átmeneti év kivételével mindig 15-25 fő között van. Kor összetételben egészségesen keveredik a fiatalok és idősek aránya.
Az országos szövetség, melynek 18 tagszervezete van, az egyik „legnépesebb” a miénk.

    

A sportág múltjáról:
Kezdetei mintegy 100 évre nyúlnak vissza. Nagyjából a labdarúgás magyarországi megalakulásával (1901-ben alakult meg a Magyar Labdarúgó Szövetség) azonosan kezdődött. Gombfoci néven vált ismertté, melyet különböző kisközösségekben játszottak decentralizáltan a maguk alkotta szabályok szerint. A kisközösségek száma fokozatosan nőtt az évek során, majd valószínűen az Aranycsapat siker sorozata is közrehatott a „kisklub” szaporodásában. Újságban közzétett felhívásra mintegy 200 fős gombozó közösség gyűlt egybe 1958. november 23-án a budapesti Kárpátia étteremben. Itt országosan szervezett működésben állapodtak meg. Tisztségviselőket választottak, döntöttek az egységes játékszabály bevezetéséről, országos egyéni – és csapatbajnokság elindításáról, a kommunikációs kapcsolatok mikéntjéről. rövidesen saját újságot is alapítottak.
A játékot asztali-labdarúgás sportágnak nevezték el.

Az asztali labdarúgó sportról röviden az alábbiakat érdemes tudni:
E játék nem más, mint a nagypályás labdarúgás asztalra vitt kicsinyített mása.
A játékot két személy (versenyző) játssza. Az győz, aki több gólt lő a másik fél kapujába, de van természetesen döntetlen is. Mindkét versenyző felszerelése, műanyagból esztergált 10 darab mezőny”játékos”a-ból és egy kapusból áll.
A versenyzők felváltva lépnek, ám a közelségi és szektorszabály értelmében jutalomlépésre is jogosultak lehetnek ügyességük függvényében. A „labda” fehér színű kicsi korong alakú eszköz. Ezt kell az ellenfél kapujába juttatni, de csak az ellenfél térfelék levő labdából lehet érvényes gólt elérni. A „játékos”- ok mozgatása kézzel, vagy műanyagból készített lécszerű segédeszközzel történik. Játék közben van középkezdés, kapukirúgás, szöglet, partlövés, szabadrúgás, feltartás és természetesen gól, ugyanúgy, mint a nagypályás labdarúgásban.

A pálya (asztallap):
- zöld színű
- vonalazása azonos a labdarúgópálya kicsinyített másával.
- mérete: 120x180 cm.
A kapuk
- mérete: 13 cm széles, 5 cm magas és hálóval borított.

A részletes játékszabály a MALSZ honlapján megtalálható.


2019. évi versenynaptár

letöltése